>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

BENGER, Nikola (Križevci, 1695 - Lepoglava, 1766) Osnovnu školu i gimnaziju učio je u rodnom mjestu. God. 1713. stupio je u Pavlinski red u Lepoglavi, gdje je učio filozofiju i teologiju te 1721. postao doktor teologije i profesor; 1739. bio je izabran za definitora, a 1743-1746, 1752-1755. i 1758-1764. bio je provincijal pavlinske redodržave u Hrvat¬skoj. Benger je napisao petnaestak pretežno povijesnih djela, od kojih su tri tiskana. Među njima je i glavno njegovo djelo, ljetopis Pavlinskoga reda od 1663. do 1743. koji je kao drugi svezak pavlinskih anala tiskan u Bratislavi 1743. Tu je Benger također ispravio i dopunio ljetopis svoga prethodnika Andrije Eggerera. Poslije je napisao i treći svezak ljetopisa od 1727. do 1739, koji je ostao u rukopisu. Radeći na tom djelu, Benger je proučio golemu građu koja mu je poslužila za monografije o pavlinskim samostanima (Chronotaxis monasterium ordinis fratrum eremitarum s. Pauli primi eremitae in provinciis Istriae et Chroatiae; (Čuva se u Arhivu HAZU, III d. 212) i napose o lepoglavskomu (Synopsis historico-chrono-logica monasterii Lepoglavensis ordinis s. Pauli eremi¬tae provinciae Croato-Slavoniae; (Arhiv HAZU, II a 22). Sastavio je i popis pisaca Pavlinskoga reda i njiho¬vih djela (Cathalogus authorum ex religiosis ordinis s. Pauli eremitae.

Literatura:
Vjekoslav Klaić: Nikola Benger, hrvatski povjesničar XVIII stoljeća (1695-1766). Hrvatska, 1906, br. 107, str. 1; 108, str. 2-3.
Antun Cuvaj: Grada za povijest školstva, sv. 1. Zagreb 1910.
Hrvatski biografski leksikon (ur. Nikica Kolumbić) sv I.(A-Bi).(Zagreb: Jugoslavenski leksikografski zavod 1983) str. 648.

Učenica OŠ „Vladimir Nazor“ Mia Begović plasirala se na državno natjecanje iz…

 Mia Begović, učenica 5. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci plasirala se na Državno natjecanje iz matematike koje će se održati u Poreču od 12. do 14. travnja.

Udruga „Maslačak“ obilježila Dan osoba s Down sindromom

Udruga "Maslačak" Križevci je u srijedu, 21.3.2018. godine povodom Dana osoba s Down sindromom održala Dan otvorenih vrata. Cilj ovog događanja je bio informiranje građana, senzibilizacija za članove Udruge s Down sindromom, ali i sve ostale te ukazivanje na njihove vještine, znanja i iskreno prijateljstvo.

Na 8. sjednici Gradskog vijeća razmatrano 17 točaka dnevnog reda

U velikoj gradskoj vijećnici Grada Križevaca danas je održana 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj je razmatrano 17 točaka dnevnog reda, a većina ih je usvojena jednoglasno.

Učenici Glazbene škole nastupili na koncertu "Sviramo Bacha"

Učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci nastupili su u srijedu, 21.ožujka 2018. u Zagrebu, u Dvorani Glazbenog učilišta 'Elly Bašić'. 

Održan radni sastanak na temu provođenja Zakona o sustavu civilne zaštite i…

Na temelju ukazane potrebe i nejasnoća oko provođenja Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o vatrogastvu jučer je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Križevci održan radni sastanak koji je bio namijenjen predsjednicima dobrovoljno vatrogasnih društava, vatrogasnih zajednica i načelnicima općina.

Grad provodi anketu o stambenim potrebama građana

Grad Križevci u razdoblju od 21. ožujka do 24. travnja 2018. godine provodi anketni upitnik o stambenim potrebama građana. 

Posjet učenika COOR-a povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci posjetili su Gradsku upravu te proveli kratko druženje sa gradonačelnikom Marijom Rajnom.

Održan radni sastanak s članovima Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Križevci

Gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško održali su sastanak  s članovima Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Križevci.

Dan otvorenih vrata Centra za socijalnu skrb Križevci

Povodom Svjetskog dan socijalnog rada koji se obilježava 20. ožujka, Centar za socijalnu skrb Križevci pridružio se inicijativi Hrvatske udruge socijalnih radnika i održao Dan otvorenih vrata.

Održan prošireni radni sastanak na temu projekta Aglomeracije Križevci

U Gradskoj upravi Grada Križevaca održan je prošireni radni sastanak na temu projekta „Aglomeracija Križevci“ kojem su prisustvovali gradonačelnik Mario Rajn, direktorica tvrtke Vodne usluge d.o.o. Helena Kralj-Brlek, saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić sa suradnicima te generalni direktor IGH Oliver Kumrić sa suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o napretku pripreme projekta kao i o krajnjim rokovima i konačnoj aplikaciji projekta na natj...

Grad Križevci uključuje se u akciju „Sat za planet zemlju“ i gasi…

  I ove godine, Grad Križevci uključuje se u najveću svjetsku volontersku akciju koju provodi Svjetski fond za prirodu pod nazivom „Sat za planet zemlju“, a u sklopu koje poziva sve gradove da isključe javnu rasvjetu na sat vremena.

Socijalna samoposluga „Sveti Marko Križevčanin“ u novom prostoru

Socijalna samoposluga „Sveti Marko Križevčanin“ preselila se u novi prostor, u suteren zgrade Javne vatrogasne postrojbe Križevci na adresi Ulica Franje Račkog 22, Križevci.

Osposobljavanje vatrogasaca iz uporabe aparata za zaštitu dišnih organa

U organizaciji Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je provedeno praktično osposobljavanje vatrogasaca iz uporabe aparata za zaštitu dišnih organa. 

Zbor OŠ Ljudevita Modeca pozvan na državno natjecanje

U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. održana je Županijska smotra zborova Koprivničko-križevačke županije na kojoj su u kategoriji mlađih zborova nastupili Zbor OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca i Zbor OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice, u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima.  

Rekordan broj natjecatelja 9. otvorenog prvenstva Grada Križevaca u stolnom tenisu

U sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci održano je 9. otvoreno prvenstvo Grada Križevaca u stolnom tenisu koje je organizirao Stolnoteniski klub Križevci TOP-12 pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

Godišnja skupština Udruge uzgajivača simentalskog goveda Križevci

Udruga uzgajivača simentalskog goveda Križevci održala je u nedjelju, 18. ožujka redovnu godišnju skupštinu.

DVD Veliki Raven održao godišnju skupštinu

Velik broj dobrovoljno vatrogasnih društava, mještana, gostiju i uzvanika okupio se na redovnoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Raven.

Održana skupština DVD-a Poljana Križevačka

Dobrovoljno vatrogasno društvo Poljana Križevačka održalo je prošlog petka, 16. ožujka svoju redovnu godišnju skupštinu.

Kolibrići premijerno prikazali novu predstavu „Lice“

U prepunoj multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ danas je održana premijera predstave „Lice“ u izvedbi križevačke dramsko-scenske družine „Kolibrići“.

Projekt „Zajedno u radu i igri!“

U utorak, 13.3.2018., učenici 5.-8. razreda učiteljice Snežane Premužić i stručna suradnica Tihana Doskočil iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci posjetili su prijatelje 2. b razreda učiteljice Suzane Balić i pripravnicu Andreu Šturbek u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci u sklopu projekta „Zajedno u radu i igri!“. ...

Vlado Jurčević novi predsjednik Udruge umirovljenika unutarnjih poslova – Podružnica Križevci

Udruga umirovljenika unutarnjih poslova, Podružnica Križevci održala je u srijedu, 14. ožujka godišnju izvještajno-izbornu skupštinu na kojoj je za novog predsjednika izabran Vlado Jurčević.

Održana 6. sjednica Kolegija gradonačelnika

U Maloj vijećnici Grada Križevaca danas je održana 6. sjednica Kolegija gradonačelnika na kojoj je razmatrano 10 točaka dnevnog reda. 

Uključite se u anketu o produljenom radu dječjih vrtića

Grad Križevci u suradnji s dječjim vrtićima koji djeluju na području Grada Križevaca razmatra prijavu na natječaj financiran iz Europskog socijalnog fonda „Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ putem kojeg je moguće ostvariti sredstva za financiranje produljenog rada dječjih vrtića. Kako bismo stekli uvid u potrebe građana za produljenim radom dječjih vrtića, pozivamo vas da ispunite anketni upitnik kojeg možete preuzeti OVDJE. Anketni upitnik može ...

U tijeku je uređenje prostorija Udruge „Vrtuljak“

U tijeku je uređenje novih prostorija Centra za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ koje je Udruzi na korištenje dao Grad Križevci. Tijek radova obišli su danas zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednica Udruge Tara Medaković, zamjenica predsjednice Ivona Hrg i članica Mihaela Brkić.

Djelatnice i volonterke HERE sudjelovale na dvodnevnoj edukaciji o pružanju pomoći i…

U okviru programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ 5. i 6. ožujka 2018. godine, u Zagrebu u organizaciji Ženske sobe organiziran je dvodnevna specijalizirana edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela.  

DVD Cubinec održao redovnu godišnju skupštinu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Cubinec održalo je prošli vikend svoju redovnu godišnju skupštinu.

Redovna godišnja skupština DVD-a Dijankovec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dijankovec održalo je svoju 83. godišnju skupštinu. Na Skupštini je usvojeno Izvješće o radu za 2017. i Plan rada za 2018. godinu koje su prezentirali predsjednik Društva Darko Harča i zapovjednik Zdravko Štefoić.

Održano gradsko-međuopćinsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

 U subotu, 10. ožujka Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organiziralo je u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima gradsko-međuopćinsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa za osnovne i srednje škole Križevaca i općina: Sv. Petar Orehovec i Gornja Rijeka.

Prikupljena 171 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provodilo je u četvrtak i petak u prostoru Komunalnog poduzeća akciju dobrovoljnog darivanja krvi. U dva dana prikupljeno je ukupno 171 doza krvi, a akciji su se odazvali i gradonačelnik Mario Rajn te zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević. {gallery}DDK-3-18{/gallery}...

Otvoren 14. Culture Shock Festival

Gradonačelnik Mario Rajn jučer je otvorio 14. izdanje Culture Shock Festivala koji zajednički organiziraju križevačke udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K.

U Gradskoj knjižnici obilježen Međunarodni dan žena

Povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji Grada Križevaca i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ jučer je u multimedijskoj dvorani održano predstavljanje knjige Josipe Pavičić Berardini „Šest milimetara“.

Gradonačelnik Rajn i zamjenik Šaško predstavili Poslovnu zonu Gornji Čret

S ciljem prezentiranja Poslovne zone Gornji Čret, gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško održali su danas sastanak s direktoricom Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Veleposlanstva Republike Austrije Sonjom Holocher-Ertl.

Učiteljica Gordana Novak jedina predstavnica Hrvatske na 4. susretu Education Exchange

Gradonačelnik Mario Rajn održao je danas prijem za učiteljicu engleskog jezika u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Gordanu Novak koja će kao jedina predstavnica Hrvatske sudjelovati na 4. godišnjem susretu „Education Exchange“ u Singapuru od 13. do 15. ožujka. Susret organizira Microsoft, a okupit će oko 300 inovativnih edukatora iz cijelog svijeta koji će podijeliti svoja iskustva o korištenju tehnologije u učionici s ciljem poboljšanja rezultata učenja i promjene obrazovanja općenito. Profeso...

Sastao se Stožer civilne zaštite Grada Križevaca

U Gradskoj upravi danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, ujedno i načelnik Stožera.Sjednica je sazvana kako bi se analiziralo trenutno stanje, kao i potencijalna opasnost od poplava na području Grada Križevaca.

Gradonačelnikova čestitka povodom Međunarodnog dana žena

Drage žene, Danas obilježavamo vaš dan, Međunarodni dan žena. Prilika je to da se prisjetimo važnosti vaše uloge u društvu i da vam uputimo iskrenu zahvalu za vašu požrtvovnost, prednost, ustrajnost te za brigu i nježnost koju svakodnevno iskazujete uz sve poslovne i kućanske obaveze koje imate.Pažnja koju zaslužujete ne bi vam se trebala iskazivati samo na današnji dan, nego apsolutno svaki dan u godini! Sretan vam Međunarodni dan žena!   Vaš gradonačelnik Mario Rajn ...

Obavijest mikro, malim i srednjim poduzetnicima

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je informativna radionica na temu objave poziva „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća“.

Novo radno vrijeme Gradske uprave – od 8,00 do 16,00

Obavještavamo sve građane i stranke kako Gradska uprava Grada Križevaca od ponedjeljka, 12. ožujka 2018. godine počinje s radom od 8,00 do 16,00 sati. Novo radno vrijeme je uvedeno jer se radno vrijeme velikog broja građana i stranaka preklapalo s dosadašnjim radnim vremenom Gradske uprave (od 7,00 do 15,00 sati). Nadamo se da ćemo ovim novim radnim vremenom povećati našu dostupnosti svim građanima i strankama.   Gradska uprava Grada Križevaca stoji vam na usluzi i veselimo se daljn...

Održana tribina „Tko su edukacijski rehabilitatori?“

U siječnju ove godine Hrvatski sabor donio je odluku kojom je 1. ožujka proglasio Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. Kako bi utjecali na prepoznavanje i vrednovanje uloge edukacijskih rehabilitatora te promicali prava djece i odraslih s teškoćama u razvoju, edukacijski rehabilitatori, djelatnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održali su tribinu na temu „Tko su edukacijski rehabilitatori?“. ...

Grad dobio priznanje za izvrsnost

Portal gradonacelnik.hr dodijelio je Gradu Križevcima priznanje za izvrsnost s obzirom da se Grad Križevci našao više od tri puta u TOP 10 kategoriji prema analizi proračuna i ostalih mjerljivih i usporedivih kategorija.

Održana skupština DVD-a Kloštar Vojakovački

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kloštar Vojakovački održalo je svoju godišnju skupštinu.

DVD Srednji Dubovec održao godišnju skupštinu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Srednji Dubovec održalo je 83. redovnu godišnju skupštinu koja je okupila brojne goste i čak 20 dobrovoljno vatrogasnih društva.Skupštinu je otvorio Zdravko Zajec, a skupštinom je predsjedao Željko Rusan u ime radnog voditeljstva.

U Križevcima održano Županijsko natjecanje iz tehničke kulture

Preko 60 učenika osnovnih škola diljem Koprivničko-križevačke županije okupilo se u petak, 2. ožujka u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci na 60. po redu Županijskom natjecanju iz tehničke kulture.

U Križevcima održana Županijska smotra likovnog stvaralaštva „LIK 2018.“

U Galeriji K2 danas je održana Županijska smotra likovnog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola pod nazivom „LIK 2018“.

U tijeku su radovi na uređenju prostorija Nogometnog kluba Križevci

Od početka veljače traju intenzivni radovi na uređenju svlačionica i sanitarnog čvora na gradskom stadionu u Križevcima. Do sada je postavljena nova stolarija koja je financirana sredstvima NK Križevaca, članova Uprave i Zajednice športskih udruga Križevci u ukupnom iznosu od 17.000,00 kuna.

Pedijatrica održala predavanje o sprječavanju nesreća kod djece

U sklopu akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“ jučer je u Dječjem vrtiću Križevci održano predavanje doktorice pedijatrice Tatjane Relić-Niemčić o sprječavanju nesreća kod djece.

Najava događanja

24Ožu
24.03.2018. 10:00 - 12:00
Obilježavanje Dana narcisa
25Ožu
25.03.2018. 17:00 - 18:00
17. Izložba domaćih i europskih pisanica
27Ožu
27.03.2018. 18:00 - 19:00
Izložba: Pisanice prigorskoga kraja
29Ožu
29.03.2018. 12:00 - 13:00
Radionica za poduzetnike - početnike
21Tra
21.04.2018. 09:00 - 10:00
Global Azure Bootcamp 2018.

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Turistička kamera

Nazad na vrh