>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Grad koji se diči gotovo tisućljetnom poviješću i kulturom, koji se u građanskom 19 stoljeću nalazi uz bok Zagreba kao jedna od metropola kulturnog života i stvaralaštva u Hrvatskoj, koji daje značajan obol Hrvatskom narodnom preporodu, a o kontinuitetu kulture proteklih stoljeća svjedoče muzejske zbirke, crkvene riznice, kao i nepokretna kulturna baština, grad je koji jednakom brigom nastoji i danas pratiti kulturno profesionalno i amatersko stvaralaštvo, te angažirati i poticati postojeće kulturne i umjetničke potencijale.

Kulturni život Grad Križevci potiče prvenstveno kroz tri ustanove u kulturi, kojima je ujedno osnivač, Gradski muzej Križevci, Gradsku knjižnicu 'Franjo Marković', te Pučko otvoreno učilište Križevci. Gradska knjižnica 'Franjo Marković', jedna od najstarijih ustanova ove vrste u Hrvatskoj, središnja je knjižnica za Grad i četiri gravitirajuće općine, dakle ukupno više od 40.000 žitelja. Gradski muzej Križevci, prikuplja zavičajnu zbirku povijesne, umjetničke, etnografske i arheološke građe. Pučko otvoreno učilište Križevci ustanova je za kulturne programe, javno informiranje i trajnu naobrazbu. Uz ustanove u stvaranju kulturne slike grada sudjeluju i udruge civilnog društva, svi oni zajedno  organiziraju i priređuju  brojne programe iz kazališne, glazbene, likovne, filmske i drugih umjetnosti.

Kulturni programi potiču se u osnovnim i srednjim školama, kroz redovne nastavne i vannastavne aktivnosti, te kroz organizirano sudjelovanje učenika u kulturnim programima u Gradu. Ovdje naravno prednjači Glazbena škola Alberta Štrige. Značajan poticaj i sadržaje kulturnoj ponudi Grada daju mnoge udruge građana koje promiču i okupljaju se oko kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Bez obzira koje vrste programa, i da li imaju svoje prostore ili ne, redovito organiziraju različite izložbe, pripremaju lokalno i nacionalno značajna izdanja i slično.

Grad Križevci ima stalan kalendar kulturnih manifestacija i obilježavanja datuma i blagdana. U središtu ovog kalendara dvije su višednevne manifestacije: Križevačko veliko spravišče u proljeće i Dani svetog Marka Križevčanina u jesen.

Najava događanja

24Ožu
24.03.2018. 10:00 - 12:00
Obilježavanje Dana narcisa
25Ožu
25.03.2018. 17:00 - 18:00
17. Izložba domaćih i europskih pisanica
27Ožu
27.03.2018. 18:00 - 19:00
Izložba: Pisanice prigorskoga kraja
29Ožu
29.03.2018. 12:00 - 13:00
Radionica za poduzetnike - početnike
21Tra
21.04.2018. 09:00 - 10:00
Global Azure Bootcamp 2018.

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh