>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Matica hrvatska, naša najstarija kulturna ustanova, od svoga je osnutka 10. veljače 1842. do danas, objavljivanjem tisuća knjiga, beletrističkih i drugih, hrvatskih i prevedenih sa stranih jezika, stalno služila hrvatskoj kulturi, obrazovanju i znanosti. Hrvatski narod i Matica hrvatska trajno su povezani. Njezina je najvažnija zadaća promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak i za hrvatski jezik.

logo-175-kc5be-2.jpg

Rad Matice hrvatske odvija se u Središnjici u Zagrebu i u više od stotinjak ogranaka širom Hrvatske i  obuhvaća: izdavačku djelatnost, prestavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, znanstvena i stručna predavanja, izložbe i koncerte klasične glazbe.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima nezaobilazni je nositelj kulturnog života u našem gradu. Križevčani su u Matici hrvatskoj prisutni od sama njezina osnutka kao članovi utemeljitelji pa sve do danas. Objavljivanjem više od 60 različitih publikacija i priređivanjem više od 500 događanja križevački su matičari dali prepoznatljiv doprinos čuvanju i promicanju  identiteta križevačkog kulturnog prostora i njegovih znamenitih ljudi u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Matica hrvatska će u subotu, 11. veljače 2017. pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović svečano obilježiti 175. obljetnicu utemeljenja. Svečanost će se održati u dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u nazočnosti brojnih matičara i visokih gostiju.

Gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, zajedno sa svojim zamjenicima Tomislavom Katanovićem i Ivanom Vukom čestita svim matičarima 175. godinu postojanja Matice hrvatske, ustanove koje svojim radom promiče hrvatske kulturne, znanstvene i obrazovne vrijednosti, naročito križevačkim članovima zaslužnim za promicanje Grada Križevaca i izvan granica Lijepe naše, uz želju za daljnjim uspješnim radom i djelovanjem.

 

 

dan grada 2018

Najava događanja

23Tra
23.04.2018. 16:30 - 19:30
Noć knjige
23Tra
23Tra
23.04.2018. 18:00 - 19:00
Đurđevo pod gorjanskom lipom
1Svi

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh