>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Pučkog otvorenog učilišta Križevci održano je predstavljanje knjiga o Franji Markoviću.

IMG 7497

Predstavljanju knjiga prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, a prije predstavljanja knjiga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec predstavila je predavače o Franji Markoviću: Bojan Marroti, Damir Barbarić i Stipe Kutleša.
Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić pohvalio je Ogranak Matice u Križevcima istaknuvši kako slovi kao jedan od najboljih ogranaka. Također je ukratko predstavio rad Matice hrvatske istaknuvši kako ove godine obilježava 175 godina djelovanja, a posebno je naglasio kako je njen prvak bio upravo Franjo Marković. Zbornik radova Filozofijsko djelo Franje Markovića (1845-1914) predstavio je Stipe Kutleša s Instituta za filozofiju u Zagrebu dok je knjigu Franjo Marković: Etika predstavio Bojan Marotti sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU kazavši kako je zapravo riječ o do sada neobjavljenom rukopisu Franje Markovića koji se čuvao u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti u HAZU-u.

IMG 7506
Za prigodan program pobrinulo se Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ koje je izvelo i pjesmu U boj, u boj, a čije je stihove napisao upravo Franjo Marković. Na kraju večeri, ravnateljica Husinec je u znak zahvale darovala Hrvatskom pjevačkom društvu „Kalnik“ prvo izdanje knjige Ivana Gundulića „Osman“ iz 1844. godine.

 

Nazad na vrh