>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ održala je završnu konferenciju projekta „Rukom pod ruku“ i početnu konferenciju programa „Poludnevni boravak“.

IMG 3788


Cilj projekta „Rukom pod ruku“ bio je doprinijeti povećanju mogućnosti djece i mladih s teškoćama u razvoju da izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja, vještine, usvoje primjerena stajališta te da poboljšaju kvalitetu života u skladu sa svojim interesima i mogućnostima, objasnila je predsjednica Udruge „Maslačak“ Tamara Premuš. Vrijednost projekta je 95.000,00 kuna te je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Koprivničko-križevačke županije.
Projekt je obuhvatio 25 korisnika koji su kroz 10 mjeseci sudjelovali u različitim radionicama. Rehabilitacijske aktivnosti s ciljem razvoja spoznaje, motorike, komunikacije i socijalizacije djece provedene u sklopu ovog projekta predstavila je Kristina Kranjčević dok je provedene motoričke i sportske aktivnosti predstavila Snježana Mergon.

IMG 3787
Programom „Poludnevni boravak“ koji će trajati tri godine pružit će se podrška u povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti za 20 osoba s intelektualnim teškoćama u razvoju. Vrijednost ovog projekta je 180.000,00 kuna u prvoj godini provođenja, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditeljica programa Martina Benjak predstavila je brojne aktivnosti koje će se provoditi s ciljem osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama, osposobljavanja za služenje računalom, brigu o vrtu i voćnjaku i kuhanje jednostavnih jela te aktivnosti s ciljem kreativnog izražavanja, razvoja samopouzdanja i ostalog. Suradnici na ovom programu su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te Volonterski centar „Link“.
U ime partnera na projektu „Rukom pod ruku“ obratio se ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan dok se u ime partnera na programu „Poludnevni boravak“ obratila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.

IMG 3798
Da je riječ o kvalitetnim projektima posebno je naglasila pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji Željka Koluder Vlahinja dok je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti mr.sc. Mladen Tenodi čestitao Udruzi na dosadašnjim uspješnim projektima i budućem radu dodavši kako se mnogo radi da osobe s intelektualnim teškoćama imaju kvalitetniji život.
Na kraju konferencija, predsjednica Udruge Tamara Premuš upoznala je okupljene s humanitarnom akcijom „Udruzi Maslačak pomozi da svoj kombi vozi“ u sklopu koje će se 21. rujna održati humanitarni koncert u Križevcima, a paralelno će se provoditi akcija sakupljanja plastičnih čepova u cilju kupnje kombija za potrebe članova Udruge.

Nazad na vrh