>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U srijedu, 20. rujna, kao dio aktivnosti koje se provode u sklopu 5. Energetskih dana, održan je i okrugli stol koji se odnosio na obnovljive izvore energije u kontekstu korištenja križevačkog geotermalnog izvora s nazivom "Geotermalni izvor Križevčanka -1 – Kako dalje?".

geotermalni izvor1

U Maloj vijećnici Grada Križevaca sastali su se predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice,  Geotermalne energije d.o.o. Zagreb i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.
Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima, pozdravivši na početku sve sudionike okruglog stola.
Kao stručnjaci koji su dobro upoznati s ovim geotermalnim izvorom jer su sudjelovali u izradi različitih elaborata, predstavnici ranije nabrojenih tvrtki i ustanova, prezentirali su do sada poznate činjenice o ovom izvoru, počevši od geološkog profila bušotine INE NAFTAPLIN-a, preko rezultata svojstava vode iz bušotine, do mogućnosti i konkretnih prijedloga za njezinim ekonomskim iskorištavanjem.
Tako se na sastanku moglo čuti kako su istraživanja pokazala da je riječ o vodi s izvrsnim balneološkim svojstvima, a s temperaturom vode od oko 70 stupnjeva, nije dovoljno ekonomski isplativa za proizvodnju električne energije, no uz određena ulaganja koja nisu zanemariva,  idealna je za zagrijavanje staklenika, kao i za grijanje obližnjih javnih i društvenih objekata poput škola i dvorane.
Obzirom da se INA  više ne bavi ovakvim istraživanjima, bilo je govora o mogućnosti da se od INE zatraži darovanje bušotine jedinici lokalne samouprave, posebice obzirom da je INA u protivnom dužna izvršiti sanaciju iste, a taj se trošak može penjati i do 2 milijuna kuna.
Vlasnik zemljišta je Visoko gospodarsko učilište pa je i s tom institucijom potrebno urediti imovinsko-prane odnose prije osmišljavanja i realizacije gospodarskog modela korištenja ovog geotermalnog izvora koji ima određeni potencijal.


dan grada 2018

Najava događanja

26Tra
26.04.2018. 18:00 - 27.04.2018. 19:00
Predstava: Svadba
1Svi

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh