>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U Križevcima je u subotu 5. travnja 2014. održan 3. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Svečanost je započela u 10.00 sati u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma gdje je u ime domaćina sve prisutne pozdravio ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan, dok je u ime Grada pozdrave uputio zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.

kranjčić2

 Priredba je nastavljena izvedbom najuspjelijih književnih radova, predstavljanjem zbornika „Kovčeg skromnosti” te otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova „Cvijet skromnosti” .

slika kranjcic

Od 13.00 sati vjeroučiteljica Ružica Lice i književnik Stjepan Lice te učiteljice Lucija Martinčić i Sandra Poje u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održale su okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu”, a na ovom se događanju pridružio i gradonačelnik Branko Hrg kako bi pozdravio sve goste i sudionike.

kranjčić1

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. 

kranjcic3

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2013., pristiglo je 246 književnih te 104 likovna rada iz 72 škole u Republici Hrvatskoj.  Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te su pristigle 103 pjesme, 122 prozna rada i 21 igrokaz. 

Organizatori 3. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.

poezija

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Buđenje” osvojila Tea Sušac (mentorica Ivanka Brozd), učenica 6. razreda Osnovne škole Vođinci.
U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Kovčeg skromnosti” osvojio Nikola Puhin (mentorica Ljiljana Bušić), učenik 7. razreda I. osnovne škole Vrbovec.
U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 4. razreda Osnovne škole „Đuro Ester”, KoprivnicaTina Odobašić (mentorica Nikolina Sabolić) za igrokaz „Božićno čudo”.
Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Skromnost/Obitelj” osvojila jeIva Želimorski (mentor Darko Markić), učenica 6. razreda OŠ „Đuro Ester” iz Koprivnice.

Pokrovitelji su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji su nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Alfa, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”, a pokrovitelj dodatnih nagrada je Naklada Ljevak.
Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Hrvatski pedagoško-književni zbor, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Križevačka djevojačka straža, Turistička zajednica Križevci, Zagrebačka banka d. d. i Grafocentar d. o. o.

Rezultate natječaja možete vidjeti OVDJE.

Nazad na vrh