>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U Međunarodnome mjesecu školskih knjižnica i Mjesecu hrvatske knjige brojne školske knjižnice u Hrvatskoj promiču knjigu i čitanje projektom za poticanje čitanja „Tulum s(l)ova“. U ovaj su projekt uključene gotove sve križevačke škole: OŠ „V. Nazor“, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednja gospodarska škola i SŠ „Ivan Seljanec“.

I. Seljanec sudionici

Ove je godine projekt započeo u petak, 27. listopada, kada se održao noćni čitateljski susret.
U Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ sudionici noćnog čitateljskog susreta čitali su, primjerice, ulomke iz književnih djela Hessea, Nesboa, Tomića, ali i čuli kako na izvornome engleskom jeziku zvuči Jane Austen. Ostatak večeri proveli su u igranju jezične društvene igre Alias te gledanju igranoga filma snimljenoga prema romanu Smisao života jednog psa. Putem Skypea družili su se sa sudionicima Tuluma s(l)ova iz Industrijsko-obrtničke škole Sisak.
U križevačkoj gimnaziji čitali su se uglavnom romani za mlade, ali i klasici poput Gospodara prstenova pa čak i Biblije. Učenicima se najviše svidjelo čitanje slikovnice za odrasle Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea koju im je pročitala gošća susreta, školska knjižničarka iz OŠ Sokolovac, prof. Nataša Karlovčec. Nakon što su još pogledali  Oscarom nagrađen animirani film snimljen prema toj priči, učenici su podijelili svoje emocije i razmišljanja o temi knjiga, čitanja i knjižnica, ali i smisla života koju ova dirljiva priča otvara.
U Srednjoj gospodarskoj školi, nakon čitanja jednih drugima (čitao se Mali princ, horor-romani i poezija), sudionici su se upoznali s osnovama znakovnoga jezika kroz radionicu profesorice Martine Čengić Filipčić. Tijekom večeri putem Skypea su se virtualno družili sa sudionicima Tuluma s(l)ova u Gimnaziji Požega. Potom je uslijedilo i druženje uživo s tulumašima iz gimnazije s kojima su podijelili svoje znanje o znakovnome jeziku, uvježbavši zajedno refren poznate skladbe Život nije siv. Gimnazijalci su pak za njih organizirali knjigovježbu – tjelesnu vježbu s knjigom kao rekvizitom, uz koju su se svi učenici i profesori osim razgibavanja odlično i zabavili. Susret dviju škola završio je igrom pantomime na temu poznatih književnih naslova.
    Na noćnim čitateljskim susretima Tulum s(l)ova osim učenika sudjeluju i njihovi profesori, predvođeni školskim knjižničarima kao organizatorima susreta (Maja Baksa Žeđa – SŠ „I. Seljanec“, Tomislav Ružić – Srednja gospodarska škola, Suzana Knežević – Gimnazija I.Z.D. Križevci), a izuzetno je vrijedno što svojim sudjelovanjem na susretima podršku poticanju čitanja kod svojih učenika pružaju i ravnatelji svih triju škola, Gordana Juran-Ratković, Toni Svoboda i Zoran Kovač.


Suzana Knežević, prof.

dan grada 2018

Najava događanja

23Tra
23.04.2018. 16:30 - 19:30
Noć knjige
23Tra
23Tra
23.04.2018. 18:00 - 19:00
Đurđevo pod gorjanskom lipom
1Svi

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh