>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U siječnju ove godine Hrvatski sabor donio je odluku kojom je 1. ožujka proglasio Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. Kako bi utjecali na prepoznavanje i vrednovanje uloge edukacijskih rehabilitatora te promicali prava djece i odraslih s teškoćama u razvoju, edukacijski rehabilitatori, djelatnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održali su tribinu na temu „Tko su edukacijski rehabilitatori?“.

received 10211304586115740

 

Predavanja su se održala u čitaonici stručnih časopisa Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, a početak svečanog obilježavanja otvorila je pozdravnim govorom ravnateljica COOR-a Križevci Marija Prodan.
Sandra Belajec, mag.rehab.educ. prisutnima je prezentirala Povijesni tijek razvoja edukacijsko-rehabilitcijske struke.
Tko su zapravo edukacijski rehabilitatori, pojasnila je Ivana Dugina Baran, mag.rehab.educ. dok je o edukacijskim rehabilitatorima u lokalnoj zajednici govorila Mihaela Brkić, prof.def. mentor koja je predstavila djelatnost križevačkog COOR-a, koji zapošljava 12 edukacijskih rehabilitatora i to na poslovima stručnih suradnika, učitelja edukacijskih rehabilitatora i edukacijski rehabilitator u predškolskom odgoju. Potporu pružaju i ostali stručnjaci od logopeda, psihologa, socijalnih pedagoga, kineziterapeuta, školskog knjižničara, vjeroučitelja, odgojitelja te profesora tjelesne i zdravstvene kulture.
Proglašenje Nacionalnog dana inicirao je Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, a podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prvi ožujak je vezan za dan smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. Godine 1963. osnovao je Visoku defektološku školu pri Sveučilištu u Zagrebu koja je u to vrijeme bila prva i jedina visokoškolska ustanova sveučilišnog studija defektologije u Hrvatskoj, ali i u cijeloj tadašnjoj državi. Naknadno, ta je škola prerasla u fakultet, a profesor Špoljar bio je njegov prvi dekan.
Proglašenjem 1. ožujka kao Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora ističe se njihovo značenje i uloga kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

 

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci

 

Nazad na vrh