>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Dana 23.04.2014., povodom Dana planeta Zemlje, u Dječjem vrtiću "Zraka sunca" u Križevcima u 9:00 h, održano je druženje mališana iz vrtića s različitim robotima. Na inicijativu učiteljice Ružice, i uprave vrtića, organizirali smo zanimljivu radionicu gdje su mališani ukratko poslušali osnovno o robotima, na njima razumljiv i prihvatljiv način. Nakon toga mogli su provozati robote, poigrati se s njima, postaviti konkretna pitanja o robotima i sl. 

robotika

 

Sve ovo je bilo samo početni impuls kojim se htjelo mališane zainteresirati za korisne nove tehnologije, te općenito tehniku. Ideja je bila da mališani najprije pogledaju crtani film na temu robota sa otpada, nakon toga uživo vide prave robote, da ih mogu opipati, poigrati se njima, te da na samome kraju izraze svoje impresije o robotima sa svojim učiteljicama kroz kreativne radionice.
Rezultat svega toga možete pogledati u galeriji slika dolje.

robotika2
Ovom se akcijom htjelo djecu starosti od 4 do 6 godina potaknuti da počnu na vrijeme razmišljati o tehnici kao nečemu korisnome, pa čak možda, kasnije, kao i o životnome pozivu.
Stoga su radionici prisustvovale i tete Danijela Jobač i Lidija Hartelj, te „striček“ Tomislav Pavlic iz Zajednice tehničke kulture iz Križevaca, u kojoj egzistira sekcija robotike "Senzor", sa željom da neki od tih mališana kasnije postanu i članovi Zajednice tehničke kulture iz Križevaca, u nekoj od mnogobrojnih sekcija koje tamo postoje.
Također je skupu prisustvovao i predstavnik Grada Križevci, zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, koji je pozvan da širi ovu ideju u svojim krugovima, a sa misijom da se tehnici počne posvećivati još više pažnje u Križevcima, pa i šire.

robotika1
Kao zaključak, želja je ponoviti slične radionice i u ostalim vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Križevcima, i okolici. Jedino na taj način je moguće kvalitetno zainteresirati mališane, djecu i polaznike osnovnih i srednjih škola, fakulteta, te profesore u osnovnim, srednjim školama i fakultetima, da više pažnje posvete novim tehnologijama i tehnici.
Kasnije je također bitno, možda i najvažnije, upoznati roditelje sa novim tehnologijama, da počnu usmjeravati svoju djecu prema tehnici na vrijeme. Tada se sigurno u budućnosti neće dogoditi da nedostaje kvalitetnih kadrova za tehnička i proizvodna zanimanja u našem bližem okruženju.
Podršku ovome projektu su dali predavači sa Stručnog studija mehatronike sa Visoke tehničke škole iz Bjelovara, te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.
Voditelji radionice su bili Tomislav Pavlic i teta Lidija Hartelj s Visoke tehničke škole u Bjelovaru, Stručni studij mehatronike.

dan grada 2018

Najava događanja

26Tra
26.04.2018. 18:00 - 27.04.2018. 19:00
Predstava: Svadba
1Svi

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh