>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U ponedjeljak 5. svibnja 2014. održana je izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca sa jednom točkom: Odluka o prestanku važenja Odluke o raspisivanju izbora za čalnove vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti.
Sjednicu je sazvao predsjednik Dragutin Guzalić, a uz 20 vijećnika prisustvovao joj je i gradonačelnik Branko Hrg, njegovi zamjenici Tomislav Katanović i Ivan Vuk, tajnica Grada Ana Lukačić Lojen i predsjednik Gradskog savjeta mladih Željko Jurković.

vijeće

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 16.04.2014. donesena jednoglasna Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti koji su se radi učinkovitosti, uštede te većeg broja birača, a time i legitimnosti, trebali održati zajedno sa onima za EU parlament 25.svibnja 2014., došlo je do problema u provedbi odluke od strane opozicijskih stranaka u vijeću, naročito SDP-a.
Naime iako su se i jedni i drugi izbori mogli održati isti dan i pred istim biračkim odborima, a što su u svojim dopisima potvrdili i Ministarstvo uprave te Državno izborno povjerenstvo, predsjednik SDP-a odbio je da se članovi biračkih odbora, biraju prema pravilu zastupljenosti pojedine stranke u Gradskom vijeću i Saboru čiji bi se članovi zbrojili te taj broj podijeljelio sa dva. Predsjednik SDP-a zatražio je da se članovi biračkih odbora odlučuju samo prema ključu izbora za EU parlament, a to znači dva biračka odbora u isto vrijeme u istom prostoru, prema broju pojedine stranke u Hrvatskom saboru. Održano je nekoliko međustranačkih sastanka i sastanaka s Državnih izbornim prvenstvom, kojima su prisustvovali svi predsjednici političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Grada Križevaca, no usprkos činjenici da je na kraju od pozicije prihvaćen prijedlog da se članovi biraju po za njih nepovoljnijem ključu, parlamentarne većine, predsjednik SDP-a odbio je taj prijedlog, iako je to on sam prvobitno predlagao.

vijeće1
Prema riječima gradonačelnika time je postalo očito da neke stranke ne žele izbore za EU parlamente i Mjesne odbore istoga dana pa je stoga predložena ovakva nova odluka koja će onemogućiti uštedu stotinjak tisuća kuna, što znači pola km nogostupa manje, 11 km neuređenih putnih jaraka ili 10 društvenih domova, no kako stranački konsenzus nije postignut te je počeo pritisak predsjednika SDP-a u obliku prigovora, najbolje je da se izbori za mjesne odbore odgode.
Budući da se ni nakon nekoliko stanki koje su od strane opozicije zatražene u radu današnje sjednice Gradskog vijeća, nije postignut dogovor o jednom biračkom odboru, donesena je većinom glasova odluka o prestanku važenja Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti. Kada će se održati izbori za mjesne odbore, za sada nije poznato.

 

dan grada 2018

Najava događanja

26Tra
26.04.2018. 18:00 - 27.04.2018. 19:00
Predstava: Svadba
1Svi

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh