>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U petak 9. svibnja učenici osmih razreda OŠ Ljudevita Modeca bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Posjetili su mjesta stradanja za vrijeme Domovinskog rata: bolnicu, vojarnu, franjevački samostan, Memorijalno groblje i Ovčaru.

vukovar 1

 

Učenici 8. a, 8. b, 8. c i 8. e razreda sa svojim su razrednicama Ružom Zlatar, Valentinom Jurišić, Jadrankom Crnić i Martinom Valec-Rebić te učiteljicom fizike Ivankom Lukšom početkom svibnja išli na svoju posljednju osnovnoškolsku terensku nastavu. Posjetili su grad koji je postao simbolom hrvatskoga ratnoga stradanja – Vukovar. Financijski su terensku nastavu potpomogli Grad Križevci, Veterinarska stanica Križevci, Automotoklub Križevci, Komunalno poduzeće Križevci te tvrtke Kontis, Poljocentar, Strojrem, Lora, Radnik, Plastika nova, Đuran i VTP Kos. Ukupno je, zahvaljujući angažmanu učiteljice Ruže Zlatar, prikupljeno 11.100 kuna što je iznos koji su financirali roditelji smanjilo za više od polovice.

vukovar 5

Po dolasku u Vukovar osmaši su najprije posjetili muzejski prostor „Mjesto sjećanja – vukovarska bolnica 1991.” koji se nalazi u podrumu danas obnovljene Opće bolnice Vukovar. Prije obilaska muzeja pogledali su kratak film o Domovinskome ratu u kojemu su vidjeli kako je bolnica izgledala za vrijeme rata.
Nakon bolnice bili su u vojarni 204. brigade u kojoj je otvoren Memorijalni centar Domovinskog rata.

Vukovar 6

Sljedeće što su posjetili bila je Ovčara te Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata dok su u franjevačkom samostanu pogledali još jedan film o Domovinskom ratu i razgledali crkvu sv. Filipa i Jakova.

Tekst: Matea Koren, 8. e
Fotografije: Martina Valec-Rebić

Nazad na vrh